profielwerkstuk onderwerp middelbare school

Tips voor het profielwerkstuk

In het laatste jaar van de middelbare school moeten veel scholieren een profielwerkstuk maken. Het onderwerp daarvoor kies je vaak al in het voorlaatste jaar. Hoewel het erg leuk is om je helemaal te verdiepen in een onderwerp dat jij interessant vindt, kan het ook best lastig zijn. Want als je nog nooit eerder onderzoek hebt gedaan kan het lastig zijn om te weten hoe je het profielwerkstuk aanpakt. In deze blog deel ik mijn beste tips, die mij destijds geholpen hebben met mijn profielwerkstuk.

Kies een onderwerp dat je aanspreekt

Dit spreekt misschien voor zich, maar als je maanden bezig moet zijn met een onderwerp dat je niets interesseert zal het lastig zijn jezelf te motiveren om aan de slag te gaan. Bedenk daarom: welk onderwerp vind ik leuk genoeg om me voor lange tijd in te verdiepen? Ik zelf ben geïnteresseerd in zowel kunst als maatschappijleer. Daarom was het onderwerp van mijn profielwerkstuk ‘Kunst met commentaar op de maatschappij.’

Kies voor een specifiek onderwerp

Als je onderwerp te groot is, is het erg moeilijk om te beslissen wat wel en niet in het profielwerkstuk moet. Zorg er daarom voor dat je onderwerp specifiek is.

Bedenk wat je wilt vertellen in je profielwerkstuk

Schrijven om het schrijven werkt helaas niet bij een profielwerkstuk. Bedenk daarom van tevoren wat je precies duidelijk wilt maken met je profielwerkstuk. Stel dat je je profielwerkstuk doet over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, zorg dan dat je duidelijk weet wat deze gevolgen zijn. Zo kun je de hoofdzaken scheiden van de bijzaken.

Doe zelf ook onderzoek

Doe zelf ook onderzoek door enquêtes en interviews af te nemen. Dit is leuk, leerzaam, levert veel informatie op om je eigen onderzoek te onderbouwen en maakt het werkstuk interessant. Denk van tevoren wel goed na over welke vragen je de gewenste informatie oplevert.

Houd vanaf het begin je bronnen bij

Zorg ervoor dat je van tevoren een document bijhoudt waarin je bronnen zet die je gebruikt of wilt gebruiken. Zo hoef je niet achteraf te bedenken welke bronnen je ook alweer allemaal hebt gebruikt.

Noteer nauwkeurig je uren

Het is belangrijk dat je goed bijhoudt hoeveel uur je bezig bent met de diverse onderdelen van je werkstuk. Je moet namelijk een urenverantwoording invullen. Als je dat meteen vanaf het begin noteert, hoef je als je klaar bent niet te gokken hoeveel tijd het je heeft gekost.

Overleg met je docent!

Denk niet: ik kan het allemaal wel alleen met mijn studiegenoot, of: ik heb geen hulp nodig. De docent kan je namelijk heel goed adviseren of je op de juiste weg bent. Sterker nog: heel vaak is jouw begeleidende docent ook degene die het werkstuk en de presentatie beoordeelt. Dan is het wel zo handig als je zijn of haar tips opvolgt.

Veel succes!

De waarheid over papier
Wat is jouw studeerstijl?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën