meeschrijven aantekeningen studeren werken

Een samenvatting maken: zo doe je dat

We zijn er waarschijnlijk allemaal geweest – in een klaslokaal waar de leraar aan het woord is en studenten, jij inbegrepen, druk bezig zijn met meeschrijven. Niet elk woord dat de leraar zegt, is belangrijk, dus luister je naar de belangrijkste stukken en schrijf je ze op een georganiseerde manier op. Je weet dat je deze aantekeningen later zult gebruiken om te studeren voor een toets of om aan een project te werken.

Komt dit je bekend voor? Maar er zijn nog veel meer redenen voor studenten om te leren samenvatten of notities maken. Studenten die in staat zijn informatie op te nemen en deze in hun eigen woorden te omschrijven, zullen de informatie ook beter onthouden en begrijpen. In deze blog leggen we je uit hoe je het best een samenvatting kunt maken.

Stap 1

Voordat je begint neem je het lesmateriaal door. Lees de stof eenmaal door. Ga vervolgens terug om belangrijke informatie of dingen die je lastig vindt te markeren of te onderstrepen. Het kan verleidelijk zijn alle informatie te markeren, maar probeer te focussen op de essentiële details.

Stap 2

Nu start het samenvatten. Noteer per hoofdstuk of paragraaf de belangrijkste informatie, wat je eerder gemarkeerd hebt, en maak er een lopend verhaal van. Het kan helpen om te schrijven in je eigen woorden en niet precies te kopiëren wat er in het lesmateriaal staat. Dit komt omdat je meer gewend bent aan je eigen taal, en op deze manier geen tijd kwijt bent met steeds nadenken over moeilijke woorden. Ook is het goed om een stuk tekst op een andere manier te lezen dan normaal, op deze manier kan je het beter onthouden voor bij je tentamen. Ook kun je per hoofdstuk een begrippenlijst maken met de belangrijkste of juist ingewikkelde begrippen.

Stap 3

Voeg vervolgens aanvullende informatie toe, als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan informatie uit PowerPoints die tijdens de les zijn gebruikt of tabellen en grafieken die je kunnen helpen de stof beter te begrijpen.

De voordelen van schrijven op papier
Vier manieren om aantekeningen te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën