studeren pomodoro timemanagement

Hoe studeer je met de Pomodoro-techniek?

Als je weleens life-hacks gegoogeld hebt, of effectieve manieren om te studeren, heb je misschien wel gehoord van de beroemde Pomodoro-techniek. De Pomodoro-techniek, gecreëerd in de jaren tachtig door Francesco Cirillo, is een populaire timemanagement techniek. Maar deze methode is niet voor iedereen weggelegd. Voor elke gepassioneerde aanhanger van het systeem, is er een andere persoon die kritisch staat tegenover de resultaten.

Is de Pomodoro-techniek geschikt voor jou? Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Maar als je nieuwsgierig bent naar de voordelen van het gebruik van de techniek, zal dit artikel je helpen beslissen of deze techniek het proberen waard is.

Wat is Pomodoro?

Allereerst, wat is Pomodoro? De Pomodoro-methode is een tijdmanagementfilosofie die tot doel heeft de gebruiker maximale focus en creatieve frisheid te bieden. Hierdoor kunnen ze projecten sneller voltooien met minder mentale vermoeidheid.

Het proces is eenvoudig: voor elk project gedurende de dag besteed je je tijd in korte periodes en neem je regelmatig pauzes. Je werkt 25 minuten en neemt dan vijf minuten pauze. Elke werkperiode van 25 minuten wordt een ‘pomodoro’ genoemd, genoemd naar het Italiaanse woord voor tomaat. Francesco Cirillo gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat als zijn persoonlijke kookwekker, en daarmee de naam van de methode.

Nadat vier pomodoro’s zijn verstreken (100 minuten werktijd met 15 minuten pauze), neem je een pauze van 15-20 minuten. Elke keer dat je een pomodoro voltooit, markeer je je voortgang met een ‘X,’ en noteer je het aantal keren dat je de neiging had om uit te stellen of van versnelling te wisselen om aan een andere taak te werken voor elk stuk van 25 minuten.

Snel resultaten

Regelmatige pauzes houden je geest fris en gefocust. Volgens de officiële Pomodoro-website is het systeem gemakkelijk te gebruiken en zul je zeer snel resultaten zien: ‘Waarschijnlijk merk je binnen een dag of twee een verschil in je werk- of studieproces. Echte beheersing van de techniek duurt zeven tot twintig dagen van constant gebruik.’

Enthousiast

Verschillende mensen zijn enthousiast over de techniek. Zo zei Sue Shellenbarger van The Wall Street Journal bijvoorbeeld: ‘Het verlichtte mijn ongerustheid over het verstrijken van de tijd en maakte me ook efficiënter; opgefrist door pauzes, halveerde ik bijvoorbeeld de totale tijd die nodig is om een ​​column op feiten te controleren.’ Toch zijn er ook tegenstanders. Colin T. Miller, Yahoo!-werknemer zei over de techniek: ‘Pomodoros is een alles of niets-affaire. Ofwel werk je 25 minuten aan een stuk door om je X te markeren, ofwel maak je geen pomodoro af. Aangezien het markeren van dat X het meetbare teken van vooruitgang is, begin je ervoor terug te schrikken om deel te nemen aan een activiteit als dit niet resulteert in een X. Bijvoorbeeld … vergaderingen staan ​​pomodoros in de weg. Stel dat ik een vergadering heb om 16.30 uur. Het is momenteel 16:10 uur, wat betekent dat ik maar 20 minuten heb tussen nu en de vergadering … In deze gevallen heb ik de neiging om geen pomodoro te starten omdat ik toch niet genoeg tijd heb om het af te maken.’

Foto: Gerlos | flickr

Lezen van een scherm versus lezen van papier: wat is het verschil?
Een goede to-do list in vijf stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën