online lezen leerboeken aantekeningen onthouden informatie

Lezen van een scherm versus lezen van papier: wat is het verschil?

De laatste jaren zijn studenten wereldwijd overgestapt van het klaslokaal naar online leren. Velen hebben papieren leerboeken en aantekening ingeruild voor websites en andere digitale bronnen. Daarnaast wint de e-reader al jaren aan populariteit. Maar, onthouden we informatie die we digitaal lezen wel net zo goed als wanneer we lezen van papier?

Volgens een artikel in Business Insider lezen veel studenten liever van een scherm dan uit een boek. Tijdens een onderzoek dachten ze dat ze meer begrepen van de informatie bij het lezen van de schermen. Ze presteerden echter een stuk beter op de test na het lezen van de gedrukte boeken. Er werden verschillende mogelijke redenen aangedragen voor deze bevinding:

De lengte van de tekst

Langere artikelen lijken beter te worden gelezen in print. Mogelijk omdat het zo gemakkelijk is om op en neer te kijken op de pagina of zelfs een paar pagina’s om te slaan. Onderzoek naar het geheugen leert ons dat we leren door nieuwe informatie te verbinden met eerdere kennis. Door heen en weer te bladeren om secties met elkaar te verbinden, kunnen we die verbindingen in de hersenen sneller en gemakkelijker maken. Hoewel e-books bladwijzers en zoekopties hebben, is het zoveel eenvoudiger om je vinger op een pagina te houden terwijl je terugbladert om snel iets te controleren dat je een paar pagina’s geleden hebt gelezen. Bij een e-book moet je eerst een bookmark aanmaken, dan naar de zoekfunctie gaan, je woorden intikken en (vaak) de juiste passage uit een lijst selecteren. Als je klaar bent, moet je je bladwijzer opnieuw selecteren om terug te keren naar de oorspronkelijke passage.

Leessnelheid

Blijkbaar lezen veel mensen sneller op het scherm dan wanneer ze een fysiek boek lezen. Als je te snel leest, begrijp en onthoud je minder van de informatie die je gelezen hebt.

Afleiding

Bij het lezen op een smartphone of tablet waarop meldingen zijn ingeschakeld, is het te gemakkelijk om op een e-mail- of sociale media-melding te klikken. Als je een boek leest, moet je je omdraaien en eventueel zelfs het apparaat ontgrendelen als er meldingen verschijnen.

Het LED-licht

De constant flikkerende gloed van de LED-schermen zorgt voor meer werk voor onze ogen, waardoor visuele en mentale vermoeidheid ontstaat.

Tips om je concentratie te verbeteren
Hoe studeer je met de Pomodoro-techniek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën