zeigarnik onderbroken taken beter onthouden

Het Zeigarnik-effect: beter leren door je taken niet af te maken

Heb je weleens gehoord van het Zeigarnik-effect? Het is een psychologisch concept, genaamd naar de Russische psychologe Bluma Zeigarnik. Het beargumenteert dat je onvoltooide of onderbroken taken beter onthoudt, dan taken die je wel voltooit. 

Hoe dat kan? Wanneer je een taak start en deze vervolgens onderbreekt, creëer je een taakspecifieke spanning die je cognitieve functie kan verbeteren. Je kent het gevoel misschien wel: ‘Ik moet het volgende hoofdstuk nog lezen,’ of ‘Ik moet nog de laatste opdracht maken.’ Deze spanning houdt de taak in je hoofd en dit houdt je brein erop gefocust. Op deze manier kun je gemakkelijk toegang krijgen tot die informatie en deze dus beter onthouden. Het Zeigarnik-effect wordt overigens niet alleen gebruikt tijdens studeren en werken. Veel series eindigen een aflevering met een zogenaamde cliffhanger. Door een onvoltooide en spannende situatie aan het eind, onthouden kijkers de serie beter.

Pauze

Dus hoe profiteer je van deze techniek? Neem tijdens het studeren of werken regelmatig pauze. Het Zeigarnik-effect suggereert dat studenten die pauzes nemen, de stof betere onthouden dan de studenten die lange studiesessies doormaken zonder pauze te nemen. In die pauze voeren ze totaal niet-gerelateerde activiteiten uit, bestuderen andere vakken, lezen een boek lezen, maken een wandeling van drie minuten of spelen piano.

Pomodoro-techniek

Een populaire manier om het Zeigarnik-effect te implementeren, is de Pomodoro-techniek.  Hierbij werk je 25 minuten, neem je een pauze van vijf minuten, werk je 25 minuten, neem je een pauze van vijf minuten.

Zo maak je een planning voor de centrale examens
Elf fun facts over papier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën