leeromgeving succes studeren positief

Hoe je omgeving de manier waarop je studeert beïnvloedt

Uit onderzoek is gebleken dat de leeromgeving een cruciale rol kan spelen bij het succes van studenten. Verschillende factoren kunnen het leervermogen beïnvloeden, waaronder zitgelegenheid, licht, geluid en zelfs kleur. Van studenten die in een positieve leeromgeving studeren, is aangetoond dat ze meer gemotiveerd en betrokken zijn, en een hoger leervermogen hebben. Deze vijf dingen in je omgeving kunnen het studeren beïnvloeden:

Zitgelegenheid

Waar je ook studeert, of het nu je slaapkamer, een café of de bibliotheek is, het is belangrijk dat je goed kan zitten. Als je je op je gemak voelt, blijf je langer gefocust en gemotiveerd, waardoor je meer informatie kunt opnemen. Zitplaatsen moeten daarom een ​​belangrijke overweging zijn bij het creëren van een studieruimte. Zorg ervoor dat je een zitplaats kiest die comfortabel is en de juiste ondersteuning biedt, zodat je tijdens het studeren een goede houding behoudt. Houd er rekening mee dat als je niet lekker zit, je waarschijnlijk sneller afgeleid wordt, en dit zal een negatief effect hebben op je algehele leervermogen.

Licht

Verlichting kan ook een belangrijke rol spelen in hoe goed je je bezighoudt met het leren. Onderzoeken hebben aangetoond dat studenten die in een natuurlijk verlichte omgeving leren, doorgaans cijfers halen die 25% hoger zijn dan die in slecht verlichte klaslokalen studeren. Van natuurlijk licht is ook aangetoond dat het de stemming effectief stimuleert en gevoelens van stress en angst vermindert. Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht, door je bureau bij het raam te plaatsen en studieruimtes te kiezen die de hele dag door profiteren van zonlicht. Probeer het gebruik van fluorescentielampen te vermijden, omdat deze verblinding kunnen veroorzaken en je sneller moe kunnen maken.

Kleur

Kleur kan een belangrijke rol spelen in hoe effectief je leert. Verschillende kleuren kunnen bijvoorbeeld verschillende effecten hebben op de stemming en emotie. Rood is een sterke kleur die het leren en creativiteit kan stimuleren, maar het is ook bekend dat het de bloeddruk, hartslag en stressniveaus verhoogt. Om die reden worden roodtinten in leeromgevingen vaak vermeden. Geel geeft een positief gevoel en kan studenten helpen betrokken te blijven tijdens hun studiesessies. Dit maakt geel een goede kleur om te gebruiken in leeromgevingen.

Geluid

Sommige mensen geven de voorkeur aan wat achtergrondgeluid tijdens het studeren, terwijl anderen het meest effectief werken in volledige stilte. Onderzoek heeft uitgewezen dat een laag achtergrondgeluid de creativiteit kan stimuleren en je kan helpen ontspannen tijdens het studeren. Te veel lawaai kan echter als afleiding werken en het moeilijker maken om je op het leren te concentreren. Of je ervoor kiest om te studeren met wat achtergrondgeluid of in volledige stilte, hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeur. Als je echter merkt dat lawaai een negatief effect heeft op je leerproces, zorg dan dat je een rustige en stille studieruimte zoekt waar je het meest effectief kunt leren.

Rommel

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat rommel een negatief effect kan hebben op het leervermogen. Onderzoek suggereert dat je meer gemotiveerd en gefocust zult zijn op je leerproces als je studieruimte netjes en opgeruimd is. Terwijl ongeorganiseerde en rommelige ruimtes gevoelens van stress en angst kunnen veroorzaken. Het is daarom altijd de moeite waard om je studieruimte snel op te ruimen voordat je gaat studeren.

Alles wat je wilt weten over het gebruik van flashcards
Feiten en fabels over papier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën