flashcards studeren informatie geheugen

Alles wat je wilt weten over het gebruik van flashcards

Flashcards zijn een vaak gebruikt hulpmiddel bij het studeren. Dit zijn kleine kaartjes die worden gebruikt voor het testen en verbeteren van het geheugen door geoefend informatie ophalen. Flashcards zijn tweezijdig, met het begrip aan de ene kant en de informatie over het begrip op de andere. Dit kunnen namen, woordenschat, concepten of procedures zijn. Op de ene kant van de kaart staat bijvoorbeeld ‘Amsterdam’ en op de andere kant ‘De hoofdstad van Nederland.’

Active recall

De kaartjes bevorderen studeren door middel van iets dat ‘active recall’ ofwel ‘actief herophalen’ heet. Dit is een van de manieren waarop onze hersenen het meest effectief leren. Active recall omvat het ophalen van informatie uit het geheugen door jezelf in feite in elke fase van het leerproces te testen. Alleen al het ophalen van informatie en gegevens uit onze hersenen versterkt niet alleen ons vermogen om informatie vast te houden, maar verbetert ook de verbindingen in onze hersenen tussen verschillende concepten. Hierdoor onthoud en begrijp je de stof beter en langer dan wanneer je de stof alleen leest. Daarnaast is het gebruik van flashcards een handige manier om jezelf te testen voordat je een toets of examen maakt.

Wat schrijf je erop?

Maar hoe maak je nou precies flashcards? Dat leggen we je uit! Gebruik je aantekeningen of boek om de belangrijkste concepten of begrippen uit het materiaal te definiëren. Als je nu aan het leren bent over de anatomie van de knie, zijn de begrippen bijvoorbeeld ‘kraakbeen,’ ‘kruisband’ en ‘kniepees.’ Deze schrijf je op één kant van het kaartje. Op de andere kant schrijf je vervolgens de definitie.

Leren met flashcards

Vervolgens kun je beginnen met leren. Dwing jezelf om de informatie écht op te roepen. Velen van ons zien de term, zeggen tegen onszelf dat we hem kennen en draaien de kaart om zonder de definitie op te roepen. Zorg in plaats daarvan dat je de definitie weet voordat je het kaartje omdraait. Zeg de definities hardop. Je brein verwerkt informatie die je in je hoofd zegt op een andere manier dan de informatie die je hardop zegt.

Meerdere keren gebruiken

Flashcards werken het beste als ze meerdere keren worden gebruikt. Dus tien keer, niet twee. Neem de flashcards ook vooral mee in je tas. Als je een keer ergens aan het wachten bent, is dat een prima tijd om even te oefenen. Ten slotte: schud de flashcards om de paar keer dat je ze gebruikt. Je brein went na een tijdje aan de volgorde. Laat je brein werken door de termen in een andere volgorde te zien.

Project Papier heeft diverse flashcards, in verschillende grootten en kleuren. Je shopt ze hier.

Tekst: Aimée Kniese

Alles over de Pomodoro-techniek
Lezen van een scherm versus lezen van papier: wat is het verschil?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën