papier milieu feiten fabels

‘Papier is slecht voor het milieu’: feiten en fabels over papier

Over papier is veel te doen. Je hebt vast weleens gehoord ‘Daar worden bomen voor gekapt,’ als je papier gebruikt. Of je ziet ‘Denk aan het milieu voordat u deze e-mail print’ onderaan een e-mail staan. Maar: papier is helemaal niet zo slecht voor het milieu als je misschien denkt. In deze blog ontkrachten we fabels over papier en vertellen we je hoe het echt zit.

‘Papier is slecht voor het milieu’

Dit is een fabel. Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.

De papierindustrie heeft een aantal gerespecteerde certificeringsregelingen. Die zorgen ervoor dat het papier dat je gebruikt afkomstig is van een duurzame bosbron. 2,1 miljard ha, of 52% van de bossen in de wereld, valt onder dergelijke beheerplannen. De twee meest herkenbare certificeringen zijn de Forest Stewardship Council® (FSC®) en het Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFCTM).

FSC helpt bij het zorgen voor bossen en de mensen en dieren in het wild die ze thuis noemen. Het beheert een wereldwijd boscertificeringssysteem met twee hoofdcomponenten: bosbeheer en traceerbaarheidscertificering. Met dit systeem kunnen consumenten hout, papier en andere bosproducten uit goed beheerde bossen en/of gerecyclede materialen identificeren, kopen en gebruiken. Het ‘tick tree’-logo van FSC wordt gebruikt om aan te geven dat producten gecertificeerd zijn onder het FSC-systeem. Als je het FSC-logo op een label ziet, kun je bosproducten kopen met het vertrouwen dat je eraan bijdraagt ​​dat onze bossen generaties lang in leven blijven. Project Papier gebruikt alleen FSC-gecertificeerd papier.

PEFC is een onafhankelijke, non-profit, niet-gouvernementele organisatie, opgericht in 1999. Deze organisatie bevordert duurzaam beheerde bossen door middel van onafhankelijke certificering door derden. PEFCTM biedt kopers van hout- en papierproducten een zekerheidsmechanisme dat zij het duurzaam beheer van bossen bevorderen.

‘Papierproductie is een belangrijke oorzaak van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen’

Ook dit is een fabel. De meeste energie die wordt gebruikt in de papierindustrie is hernieuwbaar en de koolstofintensiteit is verrassend laag. De papierindustrie is een van de laagste industriële uitstoters van broeikasgassen, en goed voor slechts 1% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Bovendien is de uitstoot van CO2 in de papierindustrie tussen 2005 en 2013 met 22% gedaald.

De milieu-impact van ons persoonlijk papierverbruik is ook niet zo hoog als je misschien denkt. In Europa gebruiken we gemiddeld 156 kilo papier per persoon per jaar. Deze hoeveelheid papier produceert ongeveer 100 kilo aan CO2. Deze hoeveelheid CO2 is gelijk aan de uitstoot van het rijden van 800 kilometer met de auto.

‘Papier is goed te recyclen’

Dit is een feit. In Europa wordt gemiddeld 72% van het papier gerecycled. In sommige regio’s variëren de recyclingpercentages tussen 70 en 75%, wat waarschijnlijk het maximale recyclingspercentage is. Sommige papierproducten kunnen niet worden teruggewonnen omdat ze lang bewaard worden (bijvoorbeeld boeken), gearchiveerd worden (zoals belangrijke documenten) of omdat ze vervuild zijn (denk aan tissues en wc-papier). 

Over het algemeen wordt papier 3,5 keer gerecycled. Papier kan helaas niet onbeperkt gerecycled worden. De vezels worden dan te kort en versleten om een nieuw vel papier te maken.

‘De bossen krimpen’

Dit is een fabel. Europese bossen groeien dagelijks met de oppervlakte van 1500 (!) voetbalvelden. Tussen 2005 en 2015 is er 44.000 vierkante kilometer aan bossen bijgekomen, een oppervlakte groter dan Zwitserland!

Bovendien is 50% van het hout wereldwijd gebruikt voor energie en 28% voor bouw. Voor papier wordt maar 13% gebruikt.

Bronnen

  1. http://twosides.info/includes/files/upload/files/UK/Myths_and_Facts_2016_Sources/2-3/FAO_Global_Forest_Resources_Assessment_2015_Full_Report.pdf
  2. http://www.fsc.nl/nl-nl
  3. https://www.pefc.org
  4. https://ec.europa.eu/clima/sites/clima/files/ets/allowances/docs/bm_study-pulp_and_paper_en.pdf
  5. http://twosides.info/includes/files/upload/files/UK/Myths_and_Facts_2016_Sources/8-9/CEPI-Key_Statistics_2014.pdf
  6. http://twosides.info/includes/files/upload/files/UK/Myths_and_Facts_2016_Sources/8-9/The_Swedish_Forest_Industries_2013-Paper_consumption_per_capita.pdf
  7. http://twosides.info/includes/files/upload/files/UK/Myths_and_Facts2016_Sources/12-13/ICFPA-statement-on-paper-recycling.pdf
  8. http://twosides.info/includes/files/upload/files/UK/Myths_and_Facts_2016_Sources/2-3/Wood_consumption_figures_and_source_2014.pdf

Tekst: Aimée Kniese

Lezen van een scherm versus lezen van papier: wat is het verschil?
De voordelen van schrijven op papier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën