schrijven papier hand opschrijfboekje

De voordelen van schrijven op papier

Waarom zouden we in een wereld gedreven door technologie en een tijd waarin er voor bijna alles een app is, nog steeds de moeite nemen om dingen op papier te schrijven? En waarom gebruiken sommige IT-experts die de technologie ontwikkelen die we gebruiken nog steeds een opschrijfboekje? Misschien is het geen toeval dat veel succesvolle mensen regelmatig op papier schrijven, ondanks de verschillende digitale alternatieven die voor hen beschikbaar zijn. Hier zijn de voordelen van met de hand schrijven.

Schrijven op papier helpt met de concentratie

Dit is een van de grootste voordelen van schrijven op papier. Hoewel we dankbaar zijn voor de manier waarop technologie ons leven heeft vereenvoudigd; helaas moeten we de prijs betalen in de vorm van de vele afleidingen die daarbij komen kijken. Of het nu met onze smartphones, tablets of laptops is, er is altijd wel iets aan de hand.  We worden afgeleid door verschillende meldingen of de noodzaak om berichten en e-mails te checken. Uit een onderzoek van dscout in 2016 bleek dat we onze telefoons ongeveer 2.617 keer per dag aanraken. Voor zware gebruikers is dit ongeveer 5427 keer.

Schrijven op papier helpt bij leren

Schrijven met een pen en typen met een toetsenbord zouden verschillende effecten hebben op het cognitieve proces. Veel onderzoekers hebben geprobeerd dit verschil te begrijpen door middel van verschillende onderzoeken en experimenten.

Een van de belangrijkste discussiepunten was de manier waarop we informatie verwerken en het bewaren ervan. Het blijkt dat schrijven op papier daadwerkelijk kan helpen bij het leren, zoals onderzocht door Pam Muller en Daniel Oppenheimer.

Uit hun experiment bleek dat een groep studenten die aantekeningen maakten met een computer, de neiging had om informatie uit een TED Talk woordelijk over te schrijven. Het resultaat was dat ze langere aantekeningen hadden dan degenen die met de hand schreven, die een meer beknopte versie van dezelfde toespraak hadden – blijkbaar meer nadenken over wat ze schreven. De laatste presteerde vervolgens beter in een test van dezelfde lezing, wat suggereert dat het gemakkelijker is om informatie op te roepen wanneer deze met de hand is geschreven.

Schrijven op papier is goed voor brainstormen en het ontwikkelen van ideeën

Denken op papier is een techniek die door veel succesvolle mensen wordt gebruikt om nieuwe ideeën te bedenken en bestaande te ontwikkelen. Door onze ideeën op papier te schrijven, kunnen we ze beter visualiseren en onze gedachten zo ordenen dat er nog meer creativiteit ontstaat. Je bent afgesloten van de rest van de wereld en zijn afleidingen, waardoor je je verbeelding kunt laten gaan. Het is geen toeval dat de meeste toonaangevende professionals hun ideeën liever op papier schetsen voordat ze ze ontwikkelen met behulp van IT-software of andere middelen. J.K. Rowling, de auteur van de Harry Potter-fantasieserie, vertelde in een interview op amazon.co.uk hoe ze haar eerste versie nog steeds maakt met pen en papier.

Tekst: Aimée Kniese

‘Papier is slecht voor het milieu’: feiten en fabels over papier
Zo verbeter je gemakkelijk je concentratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën