concept eenvoudig uitleggen begrijpen

Met de Feynman-techniek kun je sneller leren

Er is een citaat dat vaak wordt toegeschreven aan Albert Einstein. Deze luidt: ‘Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg.’ Of Einstein dit nu heeft gezegd of niet, het is nog steeds een goede observatie. Het is ook een behoorlijk goede studietip wanneer je deze omkeert: als je iets goed wilt begrijpen, probeer het dan eenvoudig uit te leggen. Door te proberen een concept in eenvoudige bewoordingen uit te leggen, zul je snel zien of je een concept goed begrijpt. Je weet ook onmiddellijk welke onderdelen je nog lastig vindt, omdat dit de gebieden zijn waar je vastloopt of die je uiteindelijk te ingewikkeld uitlegt.

Dit is ook precies het idee achter de Feynman-techniek. Vernoemd naar de Nobelprijswinnende natuurkundige Richard Feynman – die niet alleen een briljante wetenschapper was, maar ook The Great Explainer’ werd genoemd vanwege zijn vermogen om complexe ideeën op eenvoudige, intuïtieve manieren aan anderen door te geven – is de Feynman-techniek een methode om een ​​concept snel te leren of te herzien door het in duidelijke, eenvoudige taal uit te leggen.

Hoe je de Feynman-techniek precies gebruikt? Dat leggen we je uit.

Omdat de basis van deze techniek het uitleggen van het concept is, zou je het op een aantal manieren kunnen uitvoeren – bijvoorbeeld door letterlijk aan een vriend uit te leggen wat je aan het leren bent. Je hebt echter niet altijd gewillige vrienden bij de hand, dus dit is de eenvoudigere methode, waarbij alleen een vel papier nodig is.

Stap 1:

Pak een vel papier en schrijf bovenaan de naam van het concept. Je kunt vrijwel elk concept of idee gebruiken – ook al is de techniek vernoemd naar Feynman, het is niet alleen beperkt tot wiskunde en wetenschap.

Stap 2:

Leg het concept in je eigen woorden uit alsof je het aan iemand anders leert. Concentreer je op het gebruik van duidelijke, eenvoudige taal. Beperk je uitleg niet tot een eenvoudige definitie of een breed overzicht; gebruik ook genoeg voorbeelden.

Stap 3:

Neem je uitleg door een identificeer de gebieden waar je iets niet wist of waar je uitleg niet helemaal goed is. Grijp terug op je boek of aantekeningen om dit begrip aan te passen en te versterken.

Stap 4:

Als er gebieden in je uitleg zijn waarin je veel technische termen of complexe taal heeft gebruikt, daag je zelf dan uit om deze concepten in eenvoudiger bewoordingen te herschrijven. Zorg ervoor dat je uitleg kan worden begrepen door iemand zonder de kennis die jij al hebt.

Zo verbeter je gemakkelijk je concentratie
Alles over de vergeetcurve (en hoe je deze tegengaat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën