aantekeningen studenten informatie herinneren informatie opschrijven notities

Vier manieren om aantekeningen te maken

Het maken van aantekeningen is ontzettend belangrijk voor studenten. Er zijn verschillende redenen voor, maar we willen hier alleen de belangrijkste benadrukken. Door aantekeningen te maken, kun je je informatie herinneren die anders verloren zou gaan. Maar op de juiste manier aantekeningen maken is niet zo eenvoudig als het klinkt.

Het gaat niet alleen om het opschrijven van alles wat je hoort. Bij het maken van aantekeningen gaat het erom kernbegrippen zo nauwkeurig mogelijk in eigen woorden samen te vatten. De meeste succesvolle studenten hebben één ding gemeen. Ze gebruiken een specifieke methode voor het maken van notities. Een notitiemethode helpt je om je voor te bereiden op de les. Ook kun je hiermee de belangrijkste concepten na de les te bespreken. Het helpt je om tijdens het college gefocust te blijven, op te letten en actief mee te doen. Het zorgt dat je je aantekeningen goed ordent. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je het overzicht verliest als je er later weer op terugkomt. Bijvoorbeeld om je voor te bereiden op een examen. In deze blog geven we een overzicht van vier methoden voor het maken van aantekeningen.

De ‘Cornell’-method

De ‘Cornell’-methode is een unieke methode voor het maken van aantekeningen, die in verschillende situaties kan worden toegepast. Wat het onderscheidt van andere methoden, is de manier waarop de pagina wordt ingedeeld. De pagina is verdeeld in drie of vier secties. Deze begint bij een rij bovenaan voor titel en datum (optioneel) en een rij onderaan, samen met twee kolommen in het midden. 30% van de breedte moet in de linkerkolom worden gehouden. De resterende 70% is voor de rechterkolom. Alle aantekeningen van het college gaan in de hoofdkolom die bedoeld is voor het maken van aantekeningen. De kleinere kolom aan de linkerkant is voor opmerkingen, vragen of hints over de feitelijke opmerkingen.

Na het college neem je even de tijd om de belangrijkste ideeën van de pagina in het gedeelte onderaan samen te vatten. Dit zal het beoordelings- en studieproces enorm versnellen. Het mooie is dat veel mensen de informatie al onthouden en verwerken, terwijl ze een samenvatting als deze schrijven.

De ‘Mapping’-methode

Wanneer de lesinhoud intens is, werkt de ‘Mapping’-methode het beste. Het helpt bij het ordenen van je aantekeningen door ze in takken te verdelen. Hierdoor kun je relaties tussen de onderwerpen leggen. Begin met het hoofdonderwerp bovenaan de pagina te schrijven. Blijf het opdelen in sub onderwerpen aan de linker- en rechterkant terwijl je naar beneden gaat. Deze methode is erg geschikt om gedetailleerde informatie op een beknopte manier op te schrijven.

De kadermethode

Bij deze methode worden alle aantekeningen die bij elkaar horen samen in één kader op je pagina geplaatst. Voor elke sectie met notities is een speciaal vak toegewezen. Daardoor wordt de tijd die nodig is voor het lezen en herzien verkort. Bovendien helpt deze methode je de relatie tussen de aantekeningen te onthouden op een visuele manier.

De tabellenmethode

De tabellenmethode is een ideale methode voor aantekeningen die veel informatie bevatten in de vorm van feiten en statistieken. Vooral informatie dus die je uit je hoofd moet leren. De informatie wordt georganiseerd in verschillende kolommen, vergelijkbaar met een tabel of spreadsheet. Elke kolom vertegenwoordigt een unieke categorie waardoor de rijen gemakkelijk vergelijkbaar zijn.

Tekst: Aimée Kniese

Het Zeigarnik-effect: beter leren door je taken niet af te maken
Alles over de Pomodoro-techniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën