concentratie afleiding uitdaging geconcentreerd

Zo verbeter je gemakkelijk je concentratie

Geconcentreerd blijven kan moeilijk zijn. Maar het is nog een grotere uitdaging als afleiding voortdurend op de loer ligt. In de altijd verbonden wereld van vandaag de dag zijn afleidingen slechts een klik verwijderd. Instagram, Facebook, Snapchat en ga maar even zo door. Het vermogen om je te concentreren op iets in je omgeving en je mentale inspanning daarop te richten, is van cruciaal belang om nieuwe dingen te leren, doelen te bereiken en goed te presteren in een breed scala aan situaties. We vertellen je hoe je je concentratie gemakkelijk kunt verbeteren!

Elimineer afleidingen

Hoewel het misschien logisch lijkt, onderschatten mensen vaak hoeveel afleidingen hen ervan weerhouden zich op de taak te concentreren. Dergelijke inbraken kunnen zijn bijvoorbeeld een radio die op de achtergrond schettert. Of een collega die constant langs je bureau komt om te kletsen.

Het minimaliseren van deze bronnen van afleiding is niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. Hoewel het misschien zo eenvoudig kan zijn als het uitschakelen van de televisie of radio, is het veel uitdagender om met een storende collega, echtgenoot, kind of kamergenoot om te gaan. Hoe kan je hiermee omgaan? Zet een specifieke tijd en plaats opzij en vraag om voor die periode met rust te worden gelaten. Een ander alternatief is om een ​​rustige locatie te zoeken waar je weet dat je ongestoord kunt werken. De bibliotheek, een privékamer in huis of zelfs een rustig café zijn allemaal goede plekken om te proberen.

Niet alle afleidingen komen van externe bronnen. Uitputting, zorgen en angst kunnen bijzonder moeilijk te vermijden zijn. Je kunt proberen om dergelijke interne afleidingen te minimaliseren of te elimineren. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je goed uitgerust bent voorafgaand aan de taak en om positieve gedachten en beelden te gebruiken om angst en zorgen te bestrijden. Als je merkt dat je gedachten afdwalen naar afleidende gedachten, breng je aandacht dan bewust terug naar de taak die voor je ligt.

Beperk je focus

Hoewel multi-tasken misschien een geweldige manier lijkt om snel veel gedaan te krijgen, blijkt dat mensen er eigenlijk best slecht in zijn. Door met meerdere taken tegelijk te bezig te zijn, kan de productiviteit drastisch worden verminderd. Het veel moeilijker om de details te bekijken die écht belangrijk zijn.

Beschouw je aandacht als een schijnwerper. Als je die spotlight op een bepaald gebied laat schijnen, kun je de dingen heel duidelijk zien. Als je zou proberen om dezelfde hoeveelheid licht over een grote donkere kamer te verspreiden, zou je in plaats daarvan misschien slechts een glimps opvangen van de schaduwachtige contouren.

Een deel van het verbeteren van je concentratie heeft alles te maken met het optimaal benutten van je focus. Stop met multi-tasken en geef in plaats daarvan je volledige aandacht aan één ding tegelijk.

Beoefen mindfulness

Mindfulness is momenteel een hot topic, en dat is niet voor niets. Ondanks het feit dat mensen al duizenden jaren vormen van mindfulness-meditatie beoefenen, worden de vele gezondheidsvoordelen ervan pas sinds kort duidelijk.

In een onderzoek lieten onderzoekers HR-professionals simulaties uitvoeren van het soort complexe multitasking waarmee ze elke dag op het werk bezig waren. Deze taken moesten in 20 minuten worden voltooid. Ze omvatten het beantwoorden van telefoons, het plannen van vergaderingen en het schrijven van memo’s met informatiebronnen die uit meerdere bronnen binnenkwamen, waaronder telefoontjes, e-mails en sms-berichten. Sommige deelnemers kregen 8 weken training in het gebruik van mindfulness-meditatie. De resultaten toonden aan dat alleen degenen die deze training hadden gevolgd verbetering lieten zien in hun concentratie en focus. Leden van de meditatiegroep konden langer bezig blijven aan hun taak, wisselden minder vaak tussen taken en voerden het werk efficiënter uit dan de andere groepen deelnemers. Mindfulness beoefenen kan betekenen dat je leert mediteren. Maar het kan ook zo simpel zijn als het proberen van een snelle en gemakkelijke diepe ademhalingsoefening.

Tekst: Aimée Kniese

De voordelen van schrijven op papier
Alles over de vergeetcurve (en hoe je deze tegengaat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën