aantekeningen informatie herinneren

Aantekeningen maken doe je zo

Het maken van aantekeningen is ontzettend belangrijk voor studenten. Er zijn verschillende redenen voor, maar we willen hier alleen de belangrijkste benadrukken. Door aantekeningen te maken, kun je je informatie herinneren die anders verloren zou gaan. Maar op de juiste manier aantekeningen maken is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het gaat niet alleen om het opschrijven van alles wat je hoort. Bij het maken van aantekeningen gaat het erom kernbegrippen zo nauwkeurig mogelijk in eigen woorden samen te vatten.

Een ding dat de meeste succesvolle studenten gemeen hebben, is dat ze een specifieke methode voor het maken van notities gebruiken. Een notitiemethode helpt je om je voor te bereiden op de les en om de belangrijkste concepten na de les te bespreken. Het steunt je om tijdens het college gefocust te blijven, op te letten en actief mee te doen. Het zal je helpen om je aantekeningen goed te ordenen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je het overzicht verliest als je er weer op terugkomt om je voor te bereiden op een examen. In deze blog geven we een overzicht van vier methoden voor het maken van aantekeningen.

1. De ‘Cornell’-methode

De ‘Cornell’-methode is een unieke methode voor het maken van aantekeningen die in verschillende situaties kan worden toegepast. Wat het onderscheidt van andere methoden, is de manier waarop de pagina wordt ingedeeld. De pagina is verdeeld in drie of vier secties, beginnend bij een rij bovenaan voor titel en datum (optioneel) en een rij onderaan, samen met twee kolommen in het midden. 30% van de breedte moet in de linkerkolom worden gehouden en de resterende 70% voor de rechterkolom.

Alle aantekeningen van het college gaan in de hoofdkolom die bedoeld is voor het maken van aantekeningen. De kleinere kolom aan de linkerkant is voor opmerkingen, vragen of hints over de feitelijke opmerkingen. Na het college neem je even de tijd om de belangrijkste ideeën van de pagina in het gedeelte onderaan samen te vatten, wat het beoordelings- en studieproces enorm zal versnellen. Het beste is dat veel mensen de informatie al onthouden en verwerken terwijl ze een samenvatting als deze schrijven.

2. De ‘Mapping’-methode

Wanneer de lesinhoud intens is, werkt de ‘Mapping’-methode het beste. Het helpt bij het ordenen van je aantekeningen door ze in takken te verdelen, zodat je relaties tussen de onderwerpen kunt leggen. Begin met het hoofdonderwerp bovenaan de pagina te schrijven. Blijf het opdelen in sub onderwerpen aan de linker- en rechterkant terwijl je naar beneden gaat. Deze methode is erg geschikt om gedetailleerde informatie op een beknopte manier op te schrijven.

3. De kadermethode

Bij deze methode worden alle aantekeningen die bij elkaar horen samen in één kader op je pagina geplaatst. Voor elke sectie met notities is een speciaal vak toegewezen, waardoor de tijd die nodig is voor het lezen en herzien wordt verkort. Bovendien helpt deze methode je de relatie tussen de aantekeningen te onthouden op een visuele manier.

4. De tabellenmethode

De tabellenmethode is een ideale methode voor aantekeningen die veel informatie bevatten in de vorm van feiten en statistieken, die je uit je hoofd moet leren. De informatie wordt georganiseerd in verschillende kolommen, vergelijkbaar met een tabel of spreadsheet. Elke kolom vertegenwoordigt een unieke categorie waardoor de rijen gemakkelijk vergelijkbaar zijn.

Zo maak je een samenvatting
Dit zijn zeven veelgemaakte fouten tijdens het studeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën