eindexamens studeren fouten tijd benutten

Dit zijn zeven veelgemaakte fouten tijdens het studeren

De eindexamens komen er weer aan; dat betekent veel studeren. Hoog tijd dus om veelgemaakte studeerfouten eens onder de loep te nemen, zodat je je tijd optimaal kunt benutten. 

1. Niet op tijd beginnen

Veel studenten schuiven het beginnen met studeren steeds voor zich uit, wat ervoor zorgt dat ze uiteindelijk in de laatste paar dagen voor het examen alles moeten doen. Studeren kost vaak meer tijd dan verwacht, dus probeer minstens een of twee weken voor het examen te beginnen.  

2. De stof proberen te onthouden in plaats van te begrijpen

Vaak proberen studenten alle stof voor een examen of tentamen letterlijk te onthouden. Het is echter veel belangrijker dat je de stof daadwerkelijk begrijpt en kan toepassen. Weten of je een concept echt begrijpt? Probeer het dan eens in je eigen woorden aan een ander uit te leggen. 

3. Niet genoeg slapen

Studenten die te weinig slaap krijgen betalen een hoge prijs. Je beoordelingsvermogen is aangetast en je kan informatie niet goed onthouden of herinneren. Probeer minstens acht uur per nacht te slapen. 

4. Studeren zonder goed gegeten te hebben

Studeren is hard werken en dat lukt niet wanneer je je lichaam niet de goede voeding geeft. Probeer voor het studeren een gezonde maaltijd of snack te eten zodat je genoeg energie hebt voor je studeersessie. 

5. Studeren met je telefoon, computer of gameconsole in de buurt

Het klinkt logisch, maar probeer tijdens het studeren je apparaten weg te leggen. Elk berichtje of melding kan werken als afleiding en voordat je het weet zit je weer een uur door je telefoon te scrollen. 

6. Op één vaste plek studeren 

Studeer jij altijd op dezelfde plek, zoals de bibliotheek of je slaapkamer? Probeer eens ergens anders te studeren. Regelmatige veranderingen in de omgeving zullen leiden tot een sterker geheugen van het studiemateriaal, omdat de omgevingscontext het geheugen versterkt.

7. Geen pauze nemen

Als je lang studeert is het van groot belang om regelmatig een pauze te nemen. Probeer hiervoor eens de Pomodoro techniek

Aantekeningen maken doe je zo
Effectief leren: 5 tips die écht werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën