handschrift ontcijferen karakter grafologie

Wat vertelt je handschrift over jou?

Over handschriften zijn talloze vooroordelen bekend. Dat artsen standaard een niet te ontcijferen handschrift hebben. En dat vrolijke tieners hartjes op de letter i tekenen. De handschriftkunde wordt gezien als een pseudowetenschap, maar gaat verder dan de clichés. De grafologie analyseert handschriften en probeert kenmerkende eigenschappen te achterhalen van de persoon achter het handschrift. In dit blog lees je meer over wat de grootte van letters, de afstanden tussen woorden en de vorm van letters over je zeggen.

Lettergrootte

Als je grote letters schrijft ben je extravert, uitgesproken en houdt van aandacht; of je doet alsof je veel zelfvertrouwen hebt. Iemand die gemiddelde letters schrijft is flexibel en inschikkelijk. Met kleine letters ben je verlegen, introvert of teruggetrokken en nauwkeurig.

Woordspaties

Bij een brede woordafstand houd je er niet van drukte en geniet je van je vrijheid. Een smalle afstand geeft aan dat je er niet van houdt om alleen te zijn.

Schuine of rechte letters

Iemand die rechte letters schrijft laat zijn emoties niet de overhand krijgen en is pragmatisch. Met letters schuin naar rechts ben je vriendelijk en sta je open voor nieuwe ervaringen en nieuwe mensen. Letters naar links tonen iemand die op zichzelf is en graag achter de schermen werkt. Ben je rechtshandig en helt je handschrift naar links, dan kan dat opstandigheid uitdrukken.

Lettervorm

Schrijf je met afgeronde letters dan ben je creatief en artistiek. Puntige letters laten iemand zien die intens, intelligent en nieuwsgierig is. Zijn de letters met elkaar verbonden, dan ben je systematisch en neem je zorgvuldig je beslissingen.

Lussen

Met smalle ‘L’-lussen beperk je jezelf, wat tot gevoelens van spanning kan leiden. Brede ‘L’-lussen laten een ontspannen en spontaan persoon zien, waarbij zelfexpressie gemakkelijk gaat. Schrijf je smalle ‘e’-lussen dan heb je de neiging om sceptisch te zijn over anderen, je laat je niet leiden door hun emoties. Met brede ‘e’-lussen ben je ruimdenkend en vind je het leuk om nieuwe ervaringen op te doen.

Puntjes op de i

Je hebt een grote mate van fantasie als je het puntje hoog boven de ‘i‘ zet. Zet jij juist een streepje boven de ‘i’, dan heb je veel zelfkritiek en heb je niet veel geduld voor de tekortkomingen van anderen. Teken je een cirkeltje op de ‘i’ dan ben je visionair en kinderlijk. Als je een punt vlak boven de ‘i’ zet dan ben je georganiseerd en nadrukkelijk in wat je doet.

De streepjes van de t

Zet je een streep helemaal bovenaan de ‘T’ dan ben je ambitieus, optimistisch en heb je een goed gevoel van eigenwaarde. Een streepje recht in het midden betekent dat je zelfverzekerd bent en lekker in je vel zit. Een lange streep geeft aan dat je vastberaden en enthousiast bent, maar ook koppig en je vindt het moeilijk om dingen los te laten. Korte steepjes zeggen dat je de neiging hebt om lui te zijn en je toont een gebrek aan vastberadenheid.

De O’s

Met een open ‘O’ bent je sociaal, spraakzaam en kan je goed je gevoelens uiten. Een gesloten ‘O’ geeft aan dat je introvert bent en je gevoelens niet gemakkelijk deelt.

De letter S

Schrijf je een ronde schuine ‘s’ in kleine letters dan ben je een pleaser en vermijd je confrontaties. Een puntige schuine ‘s’ geeft aan dat je het leuk om nieuwe dingen te leren en ambitieus bent. Loopt de ‘s’ breed naar beneden toe, dan volg je niet je haart in je carrière of andere bezigheden.

Druk op de pen

Schrijf je met zware druk dan neem je zaken serieus; is de druk te hoog, dan heb je de neiging tot stress en snel te reageren op kritiek. Met een lichte druk ben je gevoelig en toon je empathie, maar heb je ook een gebrek aan vitaliteit.

Snelheid

Als je snel schrijft, ben je ongeduldig en houd je niet van tijd verspillen. Langzaam schrijven geeft aan dat je georganiseerd en zelfredzaam bent.

Handtekening

Is je handtekening niet leesbaar, dan ben je gesloten, moeilijk te begrijpen. Als je een goed leesbare handtekening hebt, dan zit je lekker in je vel en doet je niet anders voor dan je bent.

Grappig weetje

Aan een handschrift kan je aflezen of iemand liegt. Een handschrift dat niet goed uitgelijnd is of op een andere manier verschilt van de rest van het handschrift, duidt op een leugen. Lussen in de letter ‘o’ en ‘a’ die elkaar kruisen, geven aan dat een persoon zich niet op zijn gemak voelt om de hele waarheid te vertellen. Blokletters in hoofdletters kunnen een indicatie zijn dat iemand geen informatie over zichzelf wil vrijgeven.

Begrijpend lezen met de SQ3R-methode
Is schrijven op papier beter dan typen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën