schrijven papier voordelen

Is schrijven op papier beter dan typen?

Schrijf jij nog met een pen op papier? Met een tablet, een laptop en een smartphone bij de hand is het vaak sneller om een stukje tekst te typen. Maar schrijven met een pen heeft veel voordelen.

Meer aandacht voor je opdracht

Probeer maar eens geconcentreerd te blijven als je een tekst schrijft in Word, terwijl je door even weg te klikken in YouTube, Facebook of het digitale nieuws kan duiken. En denk eens aan alle notificaties die omhoog poppen: e-mail, WhatsApp enzovoorts. Deze afleiding is er niet als je op papier schrijft.

Van schrijven word je creatiever

Onderzoek laat zien dat kinderen die met de hand schreven meer woorden opschreven, en op meer ideeën kwamen dan kinderen die typten. Met een pen schrijven activeert andere delen van de hersenen dan als je typt. De tijd die je nodig hebt bij het vormen van de letters gebruik je om te denken. Langer nadenken helpt je in het creatieve proces. Bovendien helpt het bij het onthouden en leren van de dingen die je opschrijft.

Schrijven kan je overal

Voor schrijven met papier heb je geen stroom nodig. Een notitieboekje kan je altijd bij je hebben. Die stelt je in staat om waar je ook bent een ingeving op te schrijven. Typen op je smartphone – die je waarschijnlijk ook altijd bij je hebt – gaat toch minder gemakkelijk.

Ontspannen door droedelen

Op papier kun je ontspannen door krassen, krabbelen, droedelen of tekenen. Droedelen voorkomt dat je gedachten afdwalen en dat wat er om je heen gezegd wordt aan je voorbijgaat. Dat krabbelen kan je beschouwen als een manier om het onderbewuste te vertalen in beelden. Leuke bijkomstigheid, toch?

Niet altijd ‘aan’ staan

Schrijven op papier zorgt ervoor dat je minder schermtijd hebt. Als je voor je werk of studie achter een computer zit, en daarnaast nog regelmatig op smartphone of tablet kijkt, dan kan die schermtijd flink oplopen. Als je met de hand schrijft ben je ook weer een keer offline. Goed voor je concentratie en je hersenen.

Wat vertelt je handschrift over jou?
Weet jij wat jouw studeerstijl is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën