tips effectief leren toetsen

Effectief leren: 5 tips die écht werken

Aan het voorbereiden op je toetsen? Help jezelf een handje met deze vijf tips om effectief te leren. En onthoud verder: you’ve got this!

1. Geef jezelf genoeg tijd

Hoewel sommige studenten het beste werken onder druk, wordt algemeen aanvaard dat dit (voor de meesten van ons) niet de beste manier is om een toets te benaderen. Stel een rooster voor je leerwerk op om je tijdbeheer te helpen ordenen. Schrijf op hoeveel examens je hebt en de dagen waarop je ze moet afleggen. Organiseer het leren dan dienovereenkomstig. Misschien wil je sommige toetsen meer studietijd geven dan andere, dus zoek een balans waar je je prettig bij voelt.

2. Ruim je bureau op

Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om je studieboeken en notities te verspreiden.
Heb je genoeg licht? Zit je stoel goed? Is je telefoon uit het zicht? Probeer alle afleidingen uit de weg te ruimen en zorg ervoor dat je je zo op je gemak voelt en je kunt concentreren. Voor sommige mensen kan dit bijna volledige stilte betekenen, voor anderen helpt achtergrondmuziek. Sommigen van ons hebben alles volledig opgeruimd en georganiseerd nodig om zich te kunnen concentreren, terwijl anderen gedijen in een meer rommelige
omgeving. Bedenk wat voor jou werkt.

3. Oefen met oude examens

Een van de meest effectieve manieren om je voor te bereiden op examens, is door te oefenen met het maken van oude examens. Dit helpt je om te wennen aan de vraagstelling, en kan er ook voor zorgen dat je leert de juiste hoeveelheid tijd aan elk onderdeel te besteden.

4. Neem regelmatig pauze

Hoewel je misschien denkt dat het het beste is om zo veel mogelijk uren te studeren, kan dit eigenlijk contraproductief zijn. Stel je voor dat je zou trainen voor een marathon, dan zou je niet proberen om 24 uur per dag te rennen. Evenzo hebben onderzoeken aangetoond dat het nemen van regelmatige pauzes echt helpt om kennis op de lange termijn vast te houden. Iedereen is anders, dus ontwikkel een studieroutine die voor jou werkt. Als je ‘s ochtends beter studeert, begin dan vroeg voordat je een pauze neemt tijdens de lunch. Of, als je ‘s nachts productiever bent, neem dan eerder een grotere pauze, zodat je ‘s avonds klaar bent om tot rust te komen. Probeer je niet schuldig te voelen omdat je buiten van de zon geniet
in plaats van gebogen over je studieboeken. Onthoud dat vitamine D belangrijk is voor een gezond brein.

5. Weet wat je eet

Je hebt misschien het gevoel dat je een traktatie verdient tijdens het leren, of dat je geen tijd hebt om te koken, maar wat je eet, kan echt invloed hebben op het energieniveau en de focus, dus blijf uit de buurt van junkfood. Houd je lichaam en hersenen van brandstof voorzien door voedzaam voedsel te kiezen waarvan is bewezen dat het de concentratie en
het geheugen bevordert, zoals vis, noten, zaden, yoghurt en bosbessen. Hetzelfde geldt voor de dag van het examen – eet een goede maaltijd voor de toets, op basis van voedingsmiddelen die gedurende de hele dag voor een langzame afgifte van energie zorgen. Suiker lijkt misschien aantrekkelijk, maar je energieniveau zal erdoor een uur later crashen.

Tekst: Aimée Kniese

Het profielwerkstuk: de beste tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën