tips profielwerkstuk onderwerp onderzoek

Het profielwerkstuk: de beste tips

Toen ik in 2017 in 5 havo zat, moest ik net als veel scholieren een profielwerkstuk maken. Hoewel het erg leuk is om je helemaal te verdiepen in een onderwerp dat jij interessant vindt, kan het ook best lastig zijn. Want als je nog nooit eerder onderzoek hebt gedaan kan het lastig zijn om te weten hoe je het profielwerkstuk aanpakt. In deze blog deel ik mijn beste tips, die mij destijds geholpen hebben met mijn profielwerkstuk.

Kies een onderwerp dat je aanspreekt

Dit spreekt misschien voor zich, maar als je maanden bezig moet zijn met een onderwerp dat je niets interesseert zal het lastig zijn jezelf te motiveren om aan de slag te gaan. Bedenk daarom: welk onderwerp vind ik leuk genoeg om me voor lange tijd in te verdiepen? Ik zelf ben geïnteresseerd in zowel kunst als maatschappijleer. Daarom was het onderwerp van mijn profielwerkstuk ‘Kunst met commentaar op de maatschappij.’

Kies voor een specifiek onderwerp

Als je onderwerp te groot is, is het erg moeilijk om te beslissen wat wel en niet in het profielwerkstuk moet. Zorg er daarom voor dat je onderwerp specifiek is.

Bedenk wat je wilt vertellen in je profielwerkstuk

Schrijven om het schrijven werkt helaas niet bij een profielwerkstuk. Bedenk daarom van tevoren wat je precies duidelijk wilt maken met je profielwerkstuk. Stel dat je je profielwerkstuk doet over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, zorg dan dat je duidelijk weet wat deze gevolgen zijn. Zo kun je de hoofdzaken scheiden van de bijzaken.

Doe zelf ook onderzoek

Doe zelf ook onderzoek door enquêtes en interviews af te nemen. Dit is leuk, leerzaam en levert veel informatie op om je eigen onderzoek te onderbouwen. Denk van tevoren wel goed na over welke vragen je de gewenste informatie oplevert.

Houd vanaf het begin je bronnen bij

Zorg ervoor dat je van tevoren een document bijhoudt waarin je bronnen zet die je gebruikt of wilt gebruiken. Zo hoef je niet achteraf te bedenken welke bronnen je ook alweer allemaal hebt gebruikt.

Tekst: Aimée Kniese

Effectief leren: 5 tips die écht werken
Zo overleef je online lessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën