online lessen motivatie concentreren

Zo overleef je online lessen

Na ruim een jaar corona hebben veel scholieren en studenten al lang online les. Thuiszitten kan motivatie verminderen, uitstelgedrag in de hand werken en het moeilijk maken om je te concentreren. Daarom delen we de beste tips om je online lessen te overleven.

Zorg voor een aangewezen werkplek

Kies een specifieke plek uit om je lessen te volgen en om te studeren. Dit kan je bureau zijn, maar ook de eettafel of een andere plek. Als je studeert op één vaste plek, zal je brein deze plek associëren met studeren. Probeer niet te studeren in je bed of op de bank; deze plekken moet je juist associëren met rust, niet met studeren.

Zorg dat je je spullen bij elkaar hebt voordat je online lessen beginnen

Zet van tevoren alvast alles wat je nodig hebt klaar. Je boeken en schriften, maar ook je oordopjes of koptelefoon en de lader voor je laptop. Zo hoef je ondertussen niet van je plek af om deze spullen te pakken.

Neem pauzes

Door regelmatig korte pauzes te nemen, kun je je productiviteit verhogen. We kunnen allemaal een beetje afdwalen na een paar uur studeren, dus een pauze van vijf tot tien minuten tussen de studiesessies kan de belasting van je hersenen echt verminderen.

Probeer tijdens de pauzes niet aan school te denken, maar geef je hersenen écht even pauze. Strek je benen, beweeg je lichaam, drink wat water en pak wat te eten.

Zorg voor regelmaat

Routine is belangrijk. Probeer daarom, zelfs als je online les hebt, je normale routine aanhouden. Sta niet vijf minuten voor je les op, maar neem ’s ochtends echt even de tijd om te ontbijten en je klaar te maken.

Blijf in contact met je klasgenoten

Online les kan behoorlijk eenzaam voelen. Probeer daarom in contact te blijven met je klasgenoten. Maak bijvoorbeeld een WhatsApp-groep aan met alle leerlingen, of doe samen een spel via Zoom of Teams.

Tekst: Aimée Kniese

Het profielwerkstuk: de beste tips
Zo maak je een planning voor de centrale examens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Wagen
Verlanglijst
Dichtbij Recent bekeken
Categorieën